Siinä se seisoo ylväästi, yltäen yli 45 metrin korkeuteen maan pinnasta. Lappeenrannan keskustan vesitorni Taikinamäellä on kaupunkilaisille taatusti tuttu maamerkki. Mutta vaikka vesitorni nähtävyys onkin, on sillä edelleen oma roolinsa Lappeenrannan vesihuollossa.

– Ja itse asiassa hyvin merkittävä rooli. Vesitornimme tasaavat kulutushuippuja, ne ovat tärkeitä vesivarastoja, toimivat verkoston vastapaineena ja niiden avulla pystymme tasaamaan vedenpumppaamojemme kuormitusta vuorokauden aikana, kertoo Lappeenrannan Energiaverkkojen veden käyttöpäällikkö Sami Väisänen.

Lappeenrannassa on yhteensä neljä vesitornia, jotka sijaitsevat keskustassa, Korvenkylässä sekä Joutsenossa, josta löytyy kaksi tornia. Näistä selvästi suurin on keskustan torni, jonka tilavuus on noin 3500 kuutiometriä.

– Se on pyöreästi kolmannes määrästä, jonka me vuorokaudessa verkostoon pumppaamme Lappeenrannan keskustan alueella. Yöllä vesi pumpataan torniin, josta se sitten aamulla kulutuksen kasvaessa jakautuu kulutukseen.

Vesitornista vesi saadaan verkostoon ilman sähkövirtaa tarvitsevia pumppaamoja. Niinpä esimerkiksi sähkökatkoksen sattuessa kiinteistöille saadaan vettä niin kauan kuin sitä tornissa riittää.

Lappeenrannan Energiaverkkojen veden käyttöpäällikkö Sami Väisänen kertoo, että vesitornilla on merkittävä rooli kaupungin vesihuollossa.
– Voi karkeasti sanoa, että sähkökatkoksen aikana vettä riittää muutamaksi tunniksi. Riippuu tietysti paljon vuorokauden ajasta ja kulutustilanteesta. Sekä myös kiinteistön sijainnista, sillä meillä on alueella suuria korkeuseroja. Mustolan teollisuusalue taitaa olla jopa 90 metriä alempana kuin vesitorni, eli sinne kaikkein pisimpään riittäisi vettä sähköttömässä tilanteessa, Väisänen arvioi.

Vesitorneja täytyy huoltaa, kuten muutakin verkostoa. Väisänen luettelee, että säännöllisesti tarkastetaan rakenteellinen kunto, veden määrää ja laatua tarkkaillaan sekä näitä valvovat mittarit kalibroidaan. Kerran kymmeneen vuoteen tehtävä vesisäiliön pesu on ainut huoltotyö, joka katkaisee tornin käytön. Mittavampia saneeraustöitä ei ole hetkeen tarpeen tehdä.

– Tältä paikalta on vesitorni löytynyt kohta sadan vuoden ajan. Vanha torni rakennettiin vuosien 1926–1928 välillä. Tämä uusi torni on rakennettu 1955 samalle paikalle, vanhan tornin päälle. Viimeisin laajamittainen saneeraus tehtiin 2000-luvun alussa, joten nykyisellään torni palvelee vielä ainakin 30 vuotta, Väisänen ynnää.

Vesitornilla pääsee taas kahville


Kaupunkilaiset ovat ottaneet ilolla vastaan tiedon siitä, että Taikinamäellä pääsee jälleen nauttimaan kahveista vesitorniympäristössä. Lappeenrannan Energiaverkot toimi asiassa mahdollistajana, esimerkiksi rakennusta ehostamalla. Itse kahvilatoimintaa pyörittää erillinen yritys, kun STH-konserni avaa vesitornin yhteyteen päivittäin avoinna olevan STH-Banana tree -kahvila-ravintolan.

– Kahvilatoiminta tapahtuu ulkona maan pinnalla, toisin kuin menneinä vuosina. Nykyiset määräykset eivät mahdollista kahvilatoimintaa näköalatasanteella, Sami Väisänen toteaa.

Näköalojakin tornista kyllä pääsee kahvilakäynnin yhteydessä ihailemaan pääsymaksua vastaan, henkilökunnan ohjeistuksen mukaisesti ja enintään kymmenen henkilöä kerralla.

Lappeenrannassa juodaan maailman puhtainta vettä


Vesitornien – kuten tietenkin muunkin verkoston – kautta lappeenrantalaisten koteihin ja liiketiloihin kulkee erittäin puhdasta ja korkealaatuista vettä.

– Meidän vesi on jopa suomalaisessa katsannossa hyvin laadukasta. Tähän päästään sillä, että meillä talousvettä ei tarvitse puhdistaa kemiallisesti. Jonka taas mahdollistaa se, että jo meidän pääosin järvestä otettava raaka-aine on niin hyvää, kertoo Lappeenrannan Energiaverkkojen veden käyttöpäällikkö Sami Väisänen.

– Suuri osa Lappeenrannan keskustan talousvedestä on tekopohjavettä. Tässä menetelmässä pumppaamme Saimaasta veden hiekkaharjun päällä oleviin altaisiin, ja näin syntynyt tekopohjavesi pumpataan vedenottamon kautta verkostoon. Ainoastaan veden pH-arvoa nostetaan hieman, vedenottamosta riippuen soodalla, kalkkijauheella tai kalkkikivirouheella. Tällöin vesi on parempaa sekä ihmisille että vesijohtoverkostolle.

Syksyllä Huhtiniemen vedenottamolle valmistuu uusi alkalointilaitos, joka varmentaa veden laatua nykyisestä entisestään.